Omdat wij het nooit mogen vergeten !
Het Auschwitz Fotoalbum van " Lilly Jacob "
Het Auschwitz Album is een uniek fotoalbum over de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Deze collectie foto's is genomen in een vernietigingskamp. Het is het enige overgebleven fotobewijs van het vernietigingsproces in Auschwitz II-Birkenau, met uitzondering van drie foto's genomen door gevangenen.
Dat het album is overgeleverd mag merkwaardig genoemd worden, omdat de nazi's alle sporen van de massavernietiging wilden uitwissen. Ook de manier waarop het album werd gevonden, is bijzonder. Lilly Jacob (later Lilly Jacob-Zelmanovic Meier) werd in Auschwitz II-Birkenau geselecteerd om te werken, terwijl de rest van haar familie naar de gaskamer werd gestuurd. Toen de Sovjettroepen naderden, werd Auschwitz ontruimd en zowel de SS'ers als veel gevangenen werden naar diverse concentratiekampen dieper in Duitsland gebracht. Via enkele kampen kwam Lilly Jacob terecht in het concentratiekamp Dora-Mittelbau, 640 kilometer verwijderd vanaf Auschwitz. Na de bevrijding hier werd ze geplaatst in een barak voor zieken. In deze barak vond ze het album in een kast naast haar bed. In het album vond ze onder andere foto's van haar zelf en haar familie.
Het bestaan van het album werd publiekelijk pas bekendgemaakt in de jaren '60 van de vorige eeuw, toen het werd aangedragen als bewijsmateriaal tijdens het tweede Auschwitzproces. In 1980 bezocht 'nazi-jager' Serge Klarsfeld Lilly Jacob en overreedde haar om het album te schenken aan het Holocaust Museum, Jad Wasjem. Het album met inhoud werd later dat jaar gepubliceerd onder de naam The Auschwitz Album: Lili Jacob's Album.
DE AANKOMST
Men zegt " Auschwitz ", maar we bedoelen een centrum van vernietiging, een terreur die wij onmogelijk kunnen bevatten, de essentie van het kwaad en verschrikking.
Het zijn gevangenen van Auschwitz, die de taak hebben de mensen uit de aankomende treinen te halen. Op het perron lopen ook SS’ers rond met honden. Ze hebben zwepen in hun hand. Er staan felle schijnwerpers op het perron. De mannen moeten zich aan de ene kant opstellen, vrouwen aan de andere kant. Het is de laatste keer dat Otto Frank zijn vrouw Edith en dochters Anne en Margot ziet.
aankomst in Auschwitz
aankomst in Auschwitz
DE SELECTIE
Je kunt zeggen dat de dokter die op het perron stond een eindbestemming symboliseerde, een mythologische poortwachter tussen de wereld van levenden en de wereld van de doden, een laatste weg van de nationaal-socialistische genezing door middel van massamoord. Mannen in gestreepte gevangeniskleding en banden om hun linkerarm, behoorende tot het Canada Commando. Dit Commando moest de selectie voorbereiden.
De Selectie
de Selectie
De Selectie
de Selectie
GESELECTEERD VOOR DWANGARBEID
De gedeporteerden die geselecteerd zijn voor dwangarbeid moeten doorlopen, en worden daarna als gevangenen geregistreerd.
geselecteerd voor dwangarbeid
geselecteerd voor dwangarbeid
GEDOEMD TE STERVEN
Van de duizenden gedeporteerden die in Auschwitz-Birkenau aankwamen werd slechts een klein deel in het kamp geinterneerd.
De meeste slachtoffers liepen door het kamp, rechtstreeks naar de gaskamers.
gedoemd te sterven
gedoemd te sterven
VEROORDEELD TOT DWANGARBEID
De joden die geselecteerd waren voor dwangarbeid werden gevangenen in Auschwitz. Zij werden uitgekozen vanwege hun gezonde fysieke gestel. Om de persoonlijke integriteit van de gevangenen te breken, werden ze broffd van al hun bezittingen en kleren. Het enige persoonlijke kenmerk dat de gevangenen ervoor in de plaats kregen was een nummer getatoeëerd in hun arm of lichaam. De gevangenen waren voortaan slechts nummers.
veroordeeld tot dwangarbeid
veroordeeld tot dwangarbeid
" HET CANADA COMMANDO "
De geweldige berg met gestolen joodse eigendommen kreeg een speciale behandeling. Het "Canada commando " was verantwoordelijk voor het uitzoeken, sorteren en ordenen van de gestolen goederen. Vervolgens werden de goederen naar Duitsland getransporteerd. In het Canada commando waren voornamelijk vrouwen werkzaam.
Canada commando
Canada commando
" OP WEG NAAR DE GASKAMERS "
" Er wordt gezegd dat geen volk meer zo onschuldig zal zijn als de daders op de drempel van de gaskamers "
De kleedkamers van crematorium 4 en 5 waren te klein voor de grote massa Hongaarse joden, die in het voorjaar van 1944 naar Auschwitz kwam. De slachtoffers moesten buiten wachten tot het hun beurt was om de gaskamers in te gaan. Ze zaten onder de berkenbomen te rusten tot er verdere instructies kwamen.